Biocyclische-Veganlandbouw 

Bevordering van Biocyclische-Veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen

Welkom op de website Biocyclische-Veganlandbouw 

Hier kun je meer te weten komen over de basisprincipes van biocyclische-veganteelt, de biocyclische vegan richtlijnen, gecertificeerde productie- en verwerkingsbedrijven, leveranciers en de partnerorganisaties die samenwerken als onderdeel van het International Biocyclic Vegan Network.

BIOLOGISCHE LANDBOUW OP BASIS VAN ETHISCHE EN DUURZAAMHEIDSPRINCIPES

Biocyclische Veganlandbouw
Biocyclische veganlandbouw is een puur plantaardig én biologisch landbouwsysteem. Deze teeltvorm maakt geen gebruik van productiedieren en maakt geen gebruik dierlijke meststoffen. Ook wordt de nadruk gelegd op bevorderen van biodiversiteit, gezond bodemleven, humusopbouw en het maximaal sluiten van organische kringlopen. 

Sinds november 2017 is de Biocyclic Vegan Standard wereldwijd beschikbaar als een mondiaal standaard voor veganistische (vegan) én biologische landbouw, geaccrediteerd door in de IFOAM Family of Standards
 


Volg workshops op de BioKennisWeek
Website: www.biokennisweek.nl

Workshop 9: Vegan telen voor de toekomst: verdienmodellen en uitdagingen voor de kleine tuinder
Datum: ma 15 januari - Thema Teelt & innovatie -  Tijd 15.00 - 15.30 - Locatie Online
Website: www.biokennisweek.nl
Vegan tuinders Esther Kuiler van tuinderij De Ommuurde Tuin en Carolien Caspers van Tuinderij 't Mooshöfke vertellen over hun vegan-tuinderij en gaan in op de onderwerpen hoe een veganteelt past op een kleine (csa-) tuinderij. We gaan kijken naar naar de voordelen en uitdagingen van een kleine vegan-tuinderij. Ook het verdienmodel wordt besproken. Ook zullen wij graag uw vragen beantwoorden op het vlak van uitdagingen in de teelt, de bodem, vuchtwisseling en afzet in een vegan-teeltbedrijf. De telers zijn lid van het het Netwerk Biocyclic-Veganlandbouw (aangesloten bij Federatie Agro-Ecologische Boeren). 

Workshop 11: Doorschakelen akkerbouw: van bio naar bio-vegan.
Datum wo 17 januari - Thema Teelt & innovatie -  Tijd 14.30 - 15.30 - Locatie Dexter 28
Website: www.biokennisweek.nl
Doorschakelen akkerbouw: van bio naar bio-vegan. Presentatie van bevindingen en ontwikkelingen op het eerste Biocyclic Vegan gecertificeerde vegan-teeltbedrijf Zonnegoed van totaal 83 hectare. Bio-vegan akkerbouwer Joost van Strien zal ingaan op de uitdagingen in de bodem, vruchtwisseling, akkerbouwteelt, strokenteelt en het voedselbos van 5.5 ha. Zonnegoed is lid van Netwerk Biocyclische-Veganlandbouw Nederland en Vlaanderen. Het Netwerk maakt ook deel uit van de Federatie Agro-Ecologische Boeren.

Workshop voor de Boerenlandbouw Conferentie ’24
Bio-vegan en akkerbouw

Workshopronde 2 – vrijdag 26 januari 14.00
Zie website: www.federatieagroecologischeboeren.nl

Waar: Nivon Morgenrood, Scheibaan 15 in Oisterwijk
Kosten: prijs naar draagkracht: € 50 / 75 / 100,- voor de hele conferentie van donderdagavond 25 januari – zaterdag 27 januari
Bio-vegan en akkerbouw Akkerbouwer Isaäc Bos deelt zijn ervaringen over het hoe en waarom van het bio-vegan telen. Verder zal hij ingaan op zijn ervaringen met natuurlijke vijanden en vogels op zijn akkers, zijn plannen en ambities voor de toekomst.


No Shit Food: Workshop 100% plantaardige mest
1 maart 2024 - tijd: 12:45 Aanmelden kan hier: www.bioacademy.nl

Joost van Strien van Boerderij Zonnegoed is de trotse eerste Nederlandse akkerbouwer met het Biocyclic Vegan Keurmerk. Na jaren experimenteren staat er een rendabel bedrijfsmodel dat geen dierlijke mest meer gebruikt, zelfvoorzienend is in stikstof en overige mineralen aanvult met compost. In deze workshop leer je hoe je de bemesting toepast bij verschillende gewassoorten, omstandigheden en bewerkingsmomenten, zie je het resultaat bij de gewassen en krijg je inzicht in de kosten en opbrengsten. Een toekomstbestendige landbouwmethode, waarmee je de kringloop op je eigen bedrijf rond kunt maken.


Cursus Agro-ecologie voor tuinders
Cursus agro-ecologie voor de tuinderij
8 lesdagen in jan, feb, mrt, apr, mei excursiedag in juni inspiratiedag in sept stage op tuinderij naar keuze.
Sinds 2019 start er elk jaar de cursus Praktische Agro-Ecologie in de Ommuurde Tuin. Deze cursus is speciaal bedoeld voor mensen die dromen van een andere toekomst. Zie jij je ook een agro-ecologische boerderij, een buurtmoestuin, of een zorgtuin starten? Of wil je wat meer kennis omdat je al werkt bij een (biologische) boer of tuinder. Dan is deze cursus interessant voor jou! Gedurende vijf maanden, van januari tot mei, leer je praktische kennis die je meteen kunt toepassen!
Meer info en aanmelden: ommuurdetuin.nl/cursus



Bestel nu het No Shit winterabonnement

Nu beschikbaar: No Shit Food - winterabonnement van Zonnegoed.nl boordevol met lokale groente van de Biocyclic Vegan teler.
Meer weten en bestellen: noshitfood.nl




Boerin Karin is eerste veganistische tuinder in Zeeland: 'Het kan gewoon!'

Tuinderij Plantalia van Karin Körver in Ritthem ziet er uit als een een gewone - maar wel heel grote - moestuin. Bedden met sla en kolen staan er groen en weelderig bij, de tomaten kleuren langzaam rood en de venkel groeit glanzend in de zon. Met één groot verschil ten opzichte van andere tuinderijen: alles is verbouwd zonder dierlijke mest en zonder kunstmest. "Het kan gewoon, dus mensen die zeggen dat het niet kan, dat is niet zo", zegt de bevlogen Karin Körver.  


Lees verder op Omroep Zeeland


Welke biowinkel wil de primeur hebben? - Netwerk Biocyclische Veganlandbouw bezoekt 'De Strokenboerderij'

Leden van het Netwerk voor de Bevordering van Biocyclische Veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen brachten op maandag 21 augustus een bezoek aan 'De Strokenboerderij'. Tijdens dit bedrijfsbezoek deelde Isaac Bos van 'De Strokenboerderij', een akkerbouwbedrijf van 40 hectare gelegen in het idyllische Weteringbrug in Noord-Holland, zijn ervaringen met Biocyclische Veganlandbouw. Hij lichtte toe wat er allemaal bij komt kijken, hoe het tot nu toe bevalt en welke opbrengsten het oplevert. Bovendien gaf hij inzicht in de reden achter zijn keuze voor strokenteelt.

Lees het bericht hier verder op Biojournaal.nl


Webinar over Biocyclische Humusaarde: een gamechanger voor de toekomstige biologische landbouw


Biocyclic Vegan International en Dr. agr. Johannes Eisenbach, een vooraanstaand expert op het gebied van biocyclische humusaarde,
organiseerde eerder een webinar over het belang en de toepassingen van biocyclische humusaarde in de landbouw.
Deze webinar (in het Engels) biedt een uitgelezen kans voor landbouwers, beleidsmakers, onderzoekers en andere belanghebbenden om meer te weten te komen over deze revolutionaire techniek die de duurzaamheid en vruchtbaarheid van landbouwgrond kan vergroten. Lees verder op Biojournaal.nl

Het webinar is HIER terug te kijken


'No Shit Farmlunch' op boerderij Zonnegoed te Ens
No Shit Food: Het programma voor zaterdag 24 en zondag 25 juni is bekend!  We organiseren de allereerste officiële 'No Shit Farmlunch' op boerderij Zonnegoed te Ens.
Lees snel verder en meld je aan!





Biocyclic Vegan keurmerk voor akkerbouwer Isaäc Bos uit Weteringbrug
Isaäc Bos - biologisch akkerbouwer met voornamelijk strokenteelt - heeft inmiddels het internationale Biocyclic Vegan-keurmerk, in het Nederlands het Biocyclische Veganlandbouw keurmerk. Dit betekent dat gecertificeerde telers werken volgens een biologische en puur plantaardige 'Biocyclic-Vegan' ofwel 'Biocyclische vegan-landbouwmethode'.

De teler Isaäc Bos, met een akkerbouwbedrijf van 21 hectare in Weteringbrug in de Haarlemmermeer (NH), is in 2022 geheel omgeschakeld naar biologisch en reeds twee jaar ook enthousiast pionier van strokenteelt.

Lees verder op Biojournaal.nl


Joost van Strien via telen met veel minder naar telen zonder dierlijke mest
Hij wilde laten zien dat de teelt van gewassen met minder mest kon en begon een experiment met maaimeststoffen. Sinds 2020 besloot akkerbouwer Joost van Strien helemaal plantaardig te gaan telen. Balans en beschikbaarheid van mineralen dankzij een gezond bodemleven zijn het uitgangspunt.

Lees verder op NieuweOogst

 

Nu beschikbaar: No Shit Food Groentedoos van Zonnegoed.nl

Boordevol met lokale groente van biocyclic vegan telers.

Kijk op Noshitfood.nl



New book release: 

‘Vegan-Organic: Rethinking Agri & Food’ by Theo Grent
In ‘Vegan-Organic’ author Theo Grent addresses the complex and obstinate relationships between farming and natural resources, and argues that a transition towards an animal-free agricultural and food production system benefits the conservation of biodiversity, land, water, energy, climate, human health and animal welfare simultaneously. 

This book centres around the opposition from people-led movements, consisting of organic farmers, food, indigenous and land right activists, civil society organisations and vegan circles, to the corporate take-over of agricultural and food systems. These grass-roots movements claim food sovereignty, instead of promotion of false solutions by multinational corporations. 

Order now! The book can be ordered from us for € 14.95 excluding shipping costs. Send an email with the subject ńew book' with name & address details to: info@bio-vegan.nl


“Kies nu voor een échte omslag van ons landbouw- en voedselsysteem.”
#GroenBoerenPlan: 10 Aanbevelingen voor een nieuw perspectief voor boeren en tuinders.

Terwijl het aantal boeren in Nederland de afgelopen 50 jaar is gedecimeerd, groeit tegelijkertijd een beweging van boeren en tuinders die werken aan een duurzame landbouw met meer nadruk op plantaardige voeding en afzet in de korte keten. Pioniers die soms al decennia werken aan een landbouw met een wezenlijke bijdrage aan ons welzijn vanuit een plattelandscultuur die mensen verbindt. Inmiddels is er ook een nieuwe generatie boeren die daar op hun eigen wijze invulling geven.

Steun ook het #GroenBoerenPlan - Lees hier verder en deel onze gezamenlijke visie van 4 grote boerenorganisaties!
(Biohuis, Caring Farmers, Federatie van Agro-ecologische Boeren (BD-Vereniging, Bio-Tuinders Vereniging, Bio-Vegan Netwerk, CSA Netwerk Nederland, Vereniging Toekomstboeren), Herenboeren Nederland).

Zie ook de website www.groenboerenplan.nl


8 juni Avondklas Warmonderhof in Dronten - Over plantaardige bemesting
Warmonderhof start 8 juni met de eerste avondklas over plantaardige bemesting. Agrarisch Ondernemer 2022, Joost van Strien vertelt over plantaardig akkerbouw. Ook aanwezig: onderzoeker Geert Jan van der Burgt & Practor Kringlooplandbouw Ruud Hendriks.
Kom allen!
Lees verder op: https://aereswarmonderhof.nl/actueel/agenda/wo-8-juni-avondklas-over-plantaardige-bemesting


NO SHIT!: symposium over nieuwe landbouw - Provincie Zeeland
Een plantaardige vorm van biologische landbouw kan een oplossing zijn voor ons vastgelopen voedselsysteem! Partij voor de Dieren organiseert, in samenwerking met ZMf, het symposium NO SHIT! nieuwe landbouw op zaterdag 23 april in ZB Bibliotheek van Zeeland. Wil je alles te weten komen over biologische, natuur-inclusieve en vee-vrije teelt en waarom juist Zeeland hier zo geschikt voor is?
Meld je dan snel aan!


‘No Shit’-akkerbouwers Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2022


Het Biocyclic-Vegan-gecertificeerde akkerbouwbedrijf Zonnegoed uit Ens (Flevoland) is uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2022. De ‘No Shit’-akkerbouwers ontving in De Basiliek in Veenendaal een cheque ter waarde van €12.500.

In het juryrapport wordt Zonnegoed omschreven als een uniek concept met een kringloopgedachte zonder dieren. Bij Joost van Strien en Christiaan Feickens is er geen gebrek aan visie en doorzettingskracht. Hun biologisch-dynamisch bedrijf Zonnegoed is het eerste vegan akkerbouwbedrijf in Nederland. Het concept is erg toekomstgericht.


Lees verder op de website van Boerderij: zonnegoed-agrarisch-ondernemer-van-het-jaar-2022


Volg de workshop 100% plantaardige mest

2 maart 2022 vanaf 12:45  - 16:00

Joost van Strien en Christiaan Feickens van Boerderij Zonnegoed zijn de trotse eerste Nederlandse akkerbouwers met het Biocyclic Vegan Keurmerk. Na jaren experimenteren staat er een rendabel bedrijfsmodel dat geen dierlijke mest meer gebruikt, zelfvoorzienend is in stikstof en overige mineralen aanvult met compost.

In deze workshop leer je hoe je de bemesting toepast bij verschillende gewassoorten, omstandigheden en bewerkingsmomenten, zie je het resultaat bij de gewassen en krijg je inzicht in de kosten en opbrengsten. Een toekomstbestendige landbouwmethode, waarmee je de kringloop op je eigen bedrijf rond kunt maken.

Kijk op de website van BioAcademy.nl voor de eerstvolgende workshop werken met 100% plantaardige mest.

Eerstvolgende workshop is op 2 maart om 12:45 - 16:00 op het bedrijf Zonnegoed.nl te Ens


Webinar Biokennisweek No shit - The movement en Biocyclic Vegan teelt
Maandag 10 jan. 12:00-12:30


Biologische akkerbouw zonder dierlijke mest: het kan. Joost van Strienvan Zonnegoed heef inmiddels 13 jaar ervaring met het toepassen van plantaardige mest. Vanaf 2021 produceert hij als eerste bedrijf in Nederland met het Biocyclic Vegan keurmerk. In dit jaar richtte hij ook de No Shit Movement op. Leer meer tijdens deze workshop.
Voor info en tickets  zie Bio-beurs.nl 


Doe mee met NoShit Food.

Onze Biocyclic Vegan teler Joost van Strien en zijn team maken NoShit groente-zonder gebruik van dierlijke mest en dierlijke input. Via crowdfunding startte Joost onlangs met de verkoop van zijn eerste bio-vegan oogst via CrowdAboutNow en haalde in 40 dagen het maximale bedrag van 25.000 euro op. Dat is mooi nieuws! Maar het gaat de boeren uit Ens vooral om zoveel mogelijk deelnemers, zodat ze aan alle retailkanalen  kunnen laten zien dat er naast regulier & biologisch er nu ook #Noshit producten met Biocyclic Vegan keurmerk beschikbaar zijn. De groenteboxen van Joost en zijn team worden in heel Nederland thuisbezorgd.  Doe mee en kijk voor meer info op NoShit Food en Zonnegoed.nl


Mark van Hove ontvangt Biocyclic Vegan-keurmerk

Vlaamse bioboer teelt vegan!

Bioboer Mark van Hove gebruikt alleen plantaardige meststoffen en ontving in oktober als eerste Vlaamse teeltbedrijf het internationale Biocyclic Vegan-keurmerk voor de kruiden- en groententeelt. Dat betekent dat de telers werken volgens een biologische, plantaardige landbouwmethode die geen productiedieren gebruikt. De verse producten van Mark van Hove gaan exclusief naar Foodmaker.be en worden verwerkt in de vele verse gerechten voor hun restaurants en voor Delhaize.

Mark is al jaren aan de slag met plantaardige bemesting. Voor hem was die keuze logisch: "Kruiden worden meermaals geoogst tijdens het seizoen (lees: om de 3 à 4 weken). Hierdoor verarmt de bodem en moet je ergens halverwege het seizoen extra voedingsstoffen bijgeven. Doe je dit met dierlijke mest, dan riskeer je dat er nog schadelijke bacteriën (denk aan E. Colli e.d.) en andere shit op je kruiden zitten bij de oogst..."

Daarom werkt hij van meet af aan met Vlaco gecertificeerde, plantaardige compost. Bovendien verbetert hij hiermee het C-gehalte en het humusgehalte van zijn velden. Achteraf bleek dit de enige juiste keuze te zijn: bij geen enkele controle werden er pathogene residuen aangetroffen en telkens bleek de bodem steeds verder te verbeteren. Het bedrijf teelt nu op die manier onder andere zoete aardappelen, vele soorten verse kruiden en eetbare bloemen.

Bijzonder trots is Mark momenteel op de eerste geslaagde teelt van bio-gember en bio-kurkuma op Vlaamse bodem, met oogstgewichten die de stoutste verwachtingen overstijgen. Ook hier speelde de keuze van de juiste plantaardige compost een hoofdrol. Het bedrijf ging van bij de start voor biologische certificatie en zet nu de logische verdere stap naar het Biocyclic-Vegan keurmerk.

Lees het artikel verder op Biojournaal.nl


Kom op bezoek bij Boer Joost in Ens op 18 september!

Boer Joost is met Zonnegoed de eerste officiële veganistische boer van Nederland. Dit betekent dat zijn groente zonder sh*t zijn.  Zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmest of dierlijke mest. Voor duurzaamheid is dit juist de sh*t!  Je bent welkom op 18 september. Ben jij erbij? 

Caring Farmers en Lekker Boer nodigen u uit voor een Foodcamp op Zonnegoed het bedrijf van Joost van Strien. Foodcamps zijn een leuk en leerzaam middagje uit voor alle leeftijden. Samen met boer Joost oogst je je eten bij elkaar dat je vervolgens ter plekke met een echte chefkok bereidt. Kinderen kunnen zich helemaal uitleven tijdens een bootcamp, letterlijk in beweging komen voor hun eten. Vervolgens gaan we samen op avontuur. Terwijl de kinderen kijken wie de meeste beestjes kan ontdekken, beantwoordt boer Joost al jullie vragen: waarom is de bodem zo belangrijk? Waarom is hij op deze manier gaan boeren?

Welkom zijn alle leeftijden, met of zonder kinderen – voor ieder is het een leuk en leerzaam middagje uit! Ben jij Caring Consument? Controleer dan de nieuwsbrief voor een gereduceerd tarief! In het najaar kan je op zaterdag middag komen spelen, leren en eten bij de volgende caring farmers. Zie de website van Caring Farmers: www.caringfarmers.nl/foodcamps2021/


Biocyclische veganlandbouw is in opkomst
Biocyclische veganlandbouw is in het buitenland al sinds de jaren negentig in opkomst, maar groeit ook in Nederland. Zonnegoed gebruikt alleen plantaardige meststoffen en ontving als eerste Nederlandse akkerbouwbedrijf het internationale Biocyclic-Vegan-keurmerk. De in Nederland nieuw opgerichte beweging No Shit Food Movement wil meer bekendheid geven aan vegan groente.

https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/08/17/biocyclische-veganlandbouw-is-in-opkomst


Deel jij onze droom om van No Shit Food een nieuwe beweging te maken?
Op dit moment is de belangrijkste stap om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat vegan groente helemaal de shit is. Daarom willen we een beweging starten en meedenkers om ons heen verzamelen. Help je mee?
Samen maken we biologische groente plantaardig Join the No Shit Food Movement

JOIN THE FOOD MOVEMENT ROOTING FOR VEGAN VEGETABLES op Noshitfood.nl



June 1-2, 2021, International Grow Green Conference – Online – (SAFE Food Advocacy Europe, Brussels)

 




Eerste Biocyclic Vegan Standard keurmerk voor Zonnegoed in Ens

Joost van Strien uit Ens is de eerste boer in heel Nederland die het Biocyclic Vegan-keurmerk krijgt voor de groenteteelt. Dat komt omdat zijn groenten honderd procent plantaardig zijn geteeld. Dat betekent dat de agrariër geen dierlijke mest gebruikt.

Van Strien is mede-eigenaar van het bedrijf Zonnegoed in Ens dat 93 hectare groot is. Al 25 jaar is hij een biologische boer. Hij teelt verschillende soorten groenten zoals aardappelen, uien, pompoenen, peen, pastinaak en rode bieten. Nu is hij meer dan een biologische boer. Van Strien: "Ik ben een bio-Vegan boer." Dat is een combinatie van biologisch en veganistisch.

Lees hier verder en bekijk het filmpje 



Meer dan Biologisch -  De toekomst is aan plantaardig 
Theo Grent 

Ook een aanrader is het boek: 'Growing Green' van Jenny Hall Iain Tolhurst. Dit boek is online verkrijgbaar en rechtstreeks te koop bij Vegan Organic Network



Zoek in EU je vegan farm, shop, handelaar, bereider of organisatie op www.Vegan-Farming.org


Biocyclische veganteelt - Biologische én vegan landbouw van het veld

Het keurmerk "Biocyclic Vegan Standard" geeft de consument de zekerheid dat de producten die op deze manier worden gelabeld niet alleen biologisch maar ook volgens veganistische principes worden geteeld.  

Biocyclische veganteelt biedt telers die met hun traditionele managementmethoden in relatie tot milieu, klimaat, dierenwelzijn en gezondheid steeds meer tegen grenzen aanlopen, een gewaarmerkte en praktische oplossing en daarmee perspectief voor een toekomstgerichte transitie.

Hoewel Biocyclische Veganteelt nog een jong initiatief is, zijn de eerste bedrijven in Europese landen gecertificeerd. Daarnaast zijn er verschillende handelspartners en verwerkers die zich inzetten voor het doorontwikkelen van een marketingstructuur voor de Biocyclische Vegan producten. In Nederland is er reeds één teeltbedrijf gecertificeerd en in Vlaanderen zijn er teeltbedrijven in omschakeling. Verschillende producten met het Biocyclic Vegan Standard keurmerk zijn online verkrijgbaar.  Wij werken aan meer afzetkanalen zowel online als offline. 

 In verschillende Europese landen zijn er netwerkorganisaties zoals in Duitsland. Frankrijk, Zweden en Griekenland almede het International Biocyclic Vegan Network.


Biocyclische veganteelt is goed voor ...

… het klimaat
Telers met het Biocyclic Vegan keurmerk maken geen gebruik van productiedieren, en maken geen gebruik van dierlijke meststoffen en hulpstoffen van dierlijke oorsprong.  Voor de puur plantaardige bodemopbouw wordt er gebruik gemaakt van kwaliteitscompost, eigen maaimeststoffen zoals gras/klaver en teelt van stikstofrijke groenbemesters. Met Biocyclische humusbodem en zijn koolstof-bindend vermogen levert de Biocyclische veganteelt een effectieve bijdrage aan klimaatbescherming.


…het water
Door geen gebruik te maken van veeteelt en geen dierlijke mest wordt het bijbehorende nutriëntenoverschot in de bedrijfscyclus vermeden. Bovendien, door het gebruik van bijvoorbeeld rijpe compost van plantaardige oorsprong en Biocyclische humusgrond, die wordt gekenmerkt door een fysiologisch stabiele moleculaire structuur, wordt uitspoeling, zoals b.v. van nitraat, sterk gereduceerd. Beide kunnen leiden tot een verbetering van de grondwaterkwaliteit en helpen de eutrofiëring van oppervlaktewateren tegen te gaan.

…de grond
Biocyclische veganteelt betekent het behouden of herstellen van de natuurlijke bodemvruchtbaarheid. Dit gebeurt door een hoge aanvoer van organisch materiaal in verschillende vormen zoals door groenbemesting en het verspreiden van rijpe, puur plantaardige compost zodat de bodem beschermt wordt tegen erosie, uitdroging, bevordering van koolstofbinding en permanente humus. 

... biodiversiteit
Het realiseren van een natuurlijk ecologisch evenwicht is een belangrijk uitgangspunt voor preventieve gewasbescherming en ter bevordering van de biodiversiteit. Op Biocyclisch vegan gecultiveerde gebieden neemt de biodiversiteit met sprongen toe, wat wordt bereikt door ruime vruchtwisselingen, gemengde teelten, strokenteelt, ondiepe grondbewerking, het creëren van hagen en bloemstroken en het creëren van een natuurlijke habitat binnen het landbouwgebied.

…de dieren
Op Biocyclische vegan teeltbedrijven zijn er geen productiedieren. Er worden dus ook geen dieren gebruikt voor de productie of geslacht. Ook worden er in de teelt geen hulpstoffen gebruikt op basis van slachtafval. Daarentegen biedt de Biocyclische veganteelt een prettige leefomstandigheden voor alle dieren, niet alleen voor miljarden micro-organismen in de bodem, maar ook voor vele andere wilde dieren zoals vogels, zoogdieren, wilde bijen, vlinders en (zeldzame-) insecten. 

… gezondheid
Door geen gebruik te maken van productiedieren wordt het risico op besmetting sterk gereduceerd. Denk hier bij aan medicijnresten uit de veehouderij (bv. antibiotica) en de pathogene, soms multiresistente ziektekiemen zoals de zoönotische infecties. Ook is er nihil vervuiling doordat er geen gebruik wordt gemaakt van (vloeibare-) dierlijke mest en slachtafval.
Juist een gezonde bodem draagt bij aan de gezondheid van de mens door middel van veerkrachtige, vitale en voedselrijke planten; volgens het motto "Van de gezonde bodem naar gezonde planten naar gezonde mensen".

... wereldvoedsel zekerheid
Door voortdurend de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, de productiviteit te verhogen en door de introductie van teeltmethoden die in evenwicht zijn met de natuur is er een efficiënt en natuurlijk landgebruik mogelijk.  Het telen van plantaardige voeding zal uiteindelijk meer mensen toegang geven tot voeding en zal uiteindelijk meer gelijkheid geven. Zo kan de Biocyclische veganteelt een duurzame bijdrage leveren aan de wereldwijde voedselzekerheid.

Biocyclische Veganlandbouw draagt bij aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG's)
Om meer te weten te komen, klikt u hier of op de afbeelding


 

 


 





E-mailen
Bellen