Bevordering van bio-veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen
 

Waarom bio + Vegan?

Bio-veganlandbouw is goed voor...

De dieren
In de bio-veganlandbouw worden geen productiedieren gehouden en worden er geen dieren geslacht.
Om de bodem te bemesten, wordt er geen gebruikgemaakt van dierlijke meststoffen en dierlijke reststoffen.
Op en rond het bio-vegan landbouwbedrijf leven veel (vrije-) dieren, zoals de miljarden micro-organismen in de bodem, maar ook wormen en vele andere wilde dieren zoals zoogdieren, vogels, wilde bijen, vlinders en (zeldzame) insecten. Zij vinden in de bio-veganlandbouw ideale levensomstandigheden. Dit leidt zowel boven als onder de grond tot een aandachtig en natuurlijk evenwicht.

Biodiversiteit
Het creëren van een natuurlijk ecologisch evenwicht is een belangrijk principe voor preventieve gewasbescherming en het bevorderen van de biodiversiteit. Op bio-vegan gecultiveerd land neemt de biodiversiteit toe. Dit wordt bereikt door ruime gewasrotaties, de inpassing van groenbemesters, mengteelten, een niet-kerende grondbewerking, de aanleg van heggen, singels en bloemstroken, en het creëren van natuurlijke biotopen op het land.

Wereldvoedselzekerheid
Door de systematische verbetering van de bodemvruchtbaarheid, de productiviteit door de introductie van natuurlijke teeltmethoden, en efficiënt landgebruik door uitsluitend plantaardige teelten voor consumptie (dus geen diervoeding!), kan de bio-veganlandbouw een significante bijdrage leveren aan de wereldvoedselzekerheid.

Gezondheid
Door het weglaten van productiedieren, slachtvee en dierlijke meststoffen vermindert het risico op besmetting in de bio-veganlandbouw. Denk hierbij aan medicijnresten uit de veehouderij (bijvoorbeeld antibiotica) en pathogenen (multiresistente bacteriën uit mest, vlees en slachtafval). Gezonde, uitsluitend plantaardig bemeste bodems dragen bij aan de menselijke gezondheid door veerkrachtige, vitale en voedzame planten te produceren. Het motto hierbij is: van gezonde grond, door gezonde planten, naar gezonde mensen.

Klimaat
Door het consequent afzien van commerciële dier- en veehouderij met productie en slacht als doel, en het uitsluitend inzetten van pure plantaardige kwaliteitscompost en het opbouwen van (biocyclische-) humusaarde met een hoge koolstofbindende capaciteit, levert de bio-vegan teelt een waardevolle bijdrage aan de bescherming van het klimaat.

Bodem- en oppervlaktewater
Door de inzet van pure plantaardige compost en de werking van (biocyclische-) humusaarde kan de uitspoeling van stoffen zoals nitraat sterk worden gereduceerd. Hierdoor wordt de kwaliteit van het grondwater aanzienlijk hersteld en de eutrofiëring van oppervlaktewateren tegengegaan.

Bodem
Bio-veganlandbouw omvat het behoud en herstel van natuurlijke bodemvruchtbaarheid. Dit wordt bereikt door de toevoeging van een ruime hoeveelheid organisch materiaal in verschillende vormen, zoals groenbemesters en de toepassing van rijpe en puur plantaardige compost. Dit beschermt de bodem tegen erosie en uitdroging en bindt in hoge mate koolstof, waardoor een permanente humuslaag wordt gevormd.

Lees ook Biocyclische-Veganlandbouw draagt bij aan het bereiken van alle doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG's).




E-mailen
Bellen