Biocyclische-Veganlandbouw 

Netwerk ter bevordering van biocyclische-veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen

Telers in Beeld 

 

Korte weergave van bedrijven die (willen) werken met een biocyclische-veganlandbouw systeem. Een deel van deze bedrijven hebben de intentie om door te schakelen naar een Biocyclisch-Vegan Label.
Zie ook de lijst aangesloten telers  

 

BioAkker - Drie akkers in en rond Zutphen
Jan van Arragon heeft in en rond Zutphen 3 akkers. Midden in Zutphen ligt de Oogsttuin. Een prachtig stuk grond, waar leden zelf oogsten en meewerken. Het werken op de akker is aangenaam en helend; dicht bij de aarde, dicht bij de groenten die de klanten zelf gaat bereiden. In Voorst bewerkt Jan een perceel van 2 ha groot. Deze akker wordt al meer dan 20 jaar biologisch bewerkt, zonder dierlijke mest. De grondsoort is rivierklei, variërend van licht tot zwaar. Ideaal voor vele groenten! Ook heeft Jan nog een stuk hele mooie zandgrond in Almen. Door groenbemesting met tuinbonen neemt de vruchtbaarheid daar enorm toe. Het is een zwarte oude es-grond en de akker wordt al 14 jaar biologisch bewerkt. 

Bij het verbouwen van de groenten op de BioAkker wil Jan zo natuurlijk mogelijke groeiomstandigheden creëren en maakt Jan geen gebruik van drijf- of stalmest. Behalve de ethische aspecten, bevat dierlijke mest een te hoge concentratie aan stoffen voor een evenwichtige plantengroei. Het bevordert epidemieën onder de cultuurplanten. Mest is bovendien ongezond voor de mens (denk aan hormonen, antibiotica en colibacteriën). Jan verkoopt zijn vegan producten op de (boeren-) markt in Zutphen op donderdag en zaterdag. Leden van de Oogsttuin kunnen voor een vast bedrag per maand zelf meewerken en de producten oogsten.  Jan teelt ook zelf zijn zaadvaste zaaizaad die hij ook verkoopt via Zaderij.nl


Tuinbouwbedrijf De Kromme Lepel
Peet en Elza de Krom van Demeter tuinbouwbedrijf De Kromme Lepel in Bergen op Zoom (Brabant) hebben meer dan 10 jaar ervaring met op grotere schaal telen van 'vegan' producten waarbij zij geen gebruik maken van dierlijke meststoffen. Het teeltbedrijf omvat 6,5 ha met vollegrondsgroenten & aardbeien.  Sinds een paar jaar is hier 7,5 ha bijgekomen die zij nu akkerbouwmatig aan het omschakelen zijn.
Peet en Elza hebben bewust gekozen voor een vegan teelt en hebben als praktijkdeskundige inmiddels jarenlange teeltervaring. Zij telen o.a. spruitjes, palmkool, boerenkool, andijvie, veldsla, kropsla, eikebladsla, postelein, prei en in de zomer sperzie- en spekbonen.   

De producten leveren zij vooral aan de groothandels; Odin, Vroegop, Kroon & Biofresh, regionaal aan abonnementenboeren en aan webwinkel De Grote Verleiding in Kruiningen. In de maanden juni en juli zijn ze wereldberoemd om hun aardbeien!


Tuinderij Bietenrood
Vanaf 2016 runnen Yvo & Suzette in Twente hun biologische Tuinderij Bietenrood. Dit doen zij op een 'vegan' wijze door geen gebruik te maken van dierlijke mest en meststoffen op het land en alleen te werken met plantaardige meststoffen. 

Leven met respect voor dier en milieu en strijden voor een eerlijke samenleving, dat ging Yvo & Suzette van jongs af aan al aan het hart. Zij verruilden het stadsleven om een langgekoesterde droom in vervulling te laten gaan: het starten van een biologische tuinderij. 

Op biologische Tuinderij Bietenrood in Rossum (Overijssel) kan je bij de ondernemers terecht voor 'vegan' groentepakketten geteeld van hun eigen groenten - van het land of uit de boogkassen - die zij o.a. leveren in Oldenzaal, Hengelo, Almelo en Enschede. Ook is er een boerderijwinkel waar je biologische-vegan groente en fruit kan kopen. Elke zaterdag staan zij met een kraam op de markt in Enschede. Op de boerderij organiseren zij ook meewerkdagen en laten dan zien hoe het voedsel geproduceerd wordt en wat je allemaal van deze gezonde voeding kan maken. Het ideaal van de ondernemers is dat bio-vegan groentes en fruit (biocyclische-veganproducten) voor iedereen toegankelijk wordt - en dat het niet alleen in de elitehoek blijft hangen.

Permacultuur Tuinderij De Voedselketen

Alex Schreiner en Linder van den Heerik zijn de ondernemers van Tuinderij de Voedselketen - een kleinschalige tuinderij waar de principes van permacultuur in de praktijk worden toegepast. Samen werken met de natuur in plaats van tegen de natuur – met lekkere en eerlijke groenten als resultaat. Van het begin af aan werken Linder en Alex al 'vegan' en gebruiken geen dierlijke mest en dierlijk meststoffen maar alleen bijvoorbeeld groencompost.

Vanaf de permacutuur tuinderij bij Oirschot (B) gaan wekelijks groentepakketten naar klanten in de regio Oirschot, Eindhoven, Tilburg. Het is een divers bedrijf met verschillende soorten gewassen – van een uitgebreid aanbod in groenten, tot kruiden en (klein) fruit. 

Linder en Alex werken met permacultuur omdat de uitgangspunten heel erg aanspreken; zorg voor de mens, zorg voor de aarde, en een eerlijk aandeel in de bronnen die er gebruikt worden. Met de tuin willen zij niet alleen een duurzaam systeem neerzetten maar ook een positieve invloed hebben op de natuur om hun heen: een toevoeging zijn qua bodemleven, biodiversiteit en de leefbaarheid van het platteland en een directe relatie met de klanten opbouwen.