Biocyclische-Veganlandbouw 

Netwerk ter bevordering van biocyclische-veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen

Het Vrije Veld - Zutendaal 

Het Vrije Veld van Souliman is een kleinschalig biologisch landbouwbedrijf, gelegen in het bosrijke Zutendaal  in provincie Limburg in Vlaams België (redelijk dicht bij Maastricht). Op het  veld telen zij een ruim assortiment biologische seizoensgroenten en kruiden volgens een CSA principe en dat al 10 jaar lang 'vegan' dus zonder gebruik te maken van dierlijke mest. 

Sinds 2010 voorziet tuinder Souliman van Het Vrije Veld al vele Limburgse gezinnen tussen mei en december wekelijks van groenten- en kruidenpakketten. De drie pijlers van hun CSA-boerderij zijn biologische landbouw, lokale en seizoensgebonden producten en de ontmoetingsfunctie tussen deelnemers onderling, maar ook voor andere partijen, zoals scholen uit de buurt. Lokale afzet en korte keten zijn ook hier kernbegrippen die het klimaatprobleem helpen aanpakken. Met betrekking tot klimaat adaptatie zijn volgende elementen in deze CSA boerderij relevant: ploegloze grondbewerking, het gebruik van groenbedekking en plantaardige bemesting met compost, het gebruik van biologische zaadvaste soorten/rassen. Verder 

Werken met groenbemesters
Toen Souliman met de CSA boerderij begon, had hij enkel arme zandgrond ter beschikking. Door niet te ploegen en groenbemesters zoals rogge, wikke, klaver te gebruiken, kon hij de kwaliteit van de bodem verbeteren. Ondertussen is het organisch stofgehalte in de bodem flink gestegen. De Limburgse zandgrond blijft zijn kwaliteiten behouden, is vroeger opgewarmd in het voorjaar en makkelijk bewerkbaar. Het grote verschil met vroeger is dat de grond meer vocht kan bijhouden. Door het organisch stofgehalte in de bodem te verhogen, gaat de grond werken zoals een spons. Er ontstaan meer poriën, waardoor er meer water kan insijpelen en gebufferd worden.

Met de tuinderij Het Vrije Veld wil Souliman seizoensgebonden en biologisch geteelde groenten aanbieden. De nadruk ligt eveneens op de korte keten en een eerlijke prijs. De tuinderij dient ook gezien te worden als een manier om mensen terug dichter bij de landbouw en de voedselproductie te brengen, zodat ze zien waar hun voedsel vandaan komt en hoe het geteeld wordt.

www.hetvrijeveld.be
E-mailen
Bellen